Valpreventie

Valpreventie: bij evenwichts- of bewegingsproblemen

Per jaar belanden ruim 100.000 mensen op de spoedeisende hulp vanwege een valpartij. Na zo’n akelige ervaring ontwikkelen velen angst voor beweging. Ze vermijden activiteiten en beweging, waardoor de lichamelijke conditie verslechtert en de kans op herhaling eerder groter dan kleiner wordt. Om deze cirkel te doorbreken of voorkomen, heeft de Sint Maartenskliniek in Nijmegen* een wetenschappelijk onderbouwde valpreventiecursus ontwikkeld onder de naam: ‘Vallen verleden tijd’. Deze cursus bestaat uit tien lessen en kun je bij Fyon volgen.

*) De Sint Maartenskliniek is een opleidingsziekenhuis dat als enige in Nederland volledig gespecialiseerd is in houding en beweging.

Het programma

Tijdens de valpreventiecursus ‘Vallen verleden tijd’ is er aandacht voor evenwicht, loopvaardigheid, kracht en eventuele bewegingsproblemen. Een ervaren fysiotherapeut begeleidt de groepslessen, waarbij de volgende onderdelen aan bod komen:

  • hindernisbaan: obstakels die in het dagelijkse leven risicovol kunnen zijn
  • sport & spel: veilig bewegen in een drukke omgeving
  • valtraining: wat kun je doen als je onverhoopt toch uit balans raakt?

Voor wie

De cursus Vallen Verleden tijd is bedoeld voor iedereen die last heeft of krijgt van evenwichts- of bewegingsproblemen en daardoor een grotere kans op een valpartij heeft. In de praktijk zijn dit vooral ouderen. Door lastige situaties op tijd te herkennen en er op een slimme manier mee om te gaan, kun je risico’s beperken. En mocht je toch een keer ten val komen, dan weet je hoe je de schade kunt proberen te minimaliseren.

Waar en wanneer

Locatie   Dag en tijd   Startmoment
Fyon Almelo   N.t.b.   N.t.b.
Enschede (Diekmanhal)   Donderdag 15:45-16:15u   6 oktober 2022
Fyon Geesteren   N.t.b.   N.t.b.
Fyon Ootmarsum   N.t.b.   N.t.b.
Fyon Tubbergen   Woensdag 09:00-10:00u   5 oktober 2022 & april 2023

Meer informatie en aanmelden

Bel voor meer informatie en/of aanmelden met Fyon via 053 - 700 0000 of neem contact op via ons contactformulier. Voor de cursus in Enschede lopen de inschrijvingen via de Beweegmakelaar van Sportaal.

Realisatie Weland Webdesign | Copyright © 2020 Fyon | Fysiotherapie Oost Nederland. Alle rechten voorbehouden.