Cranio sacraal therapie

Cranio sacraal therapie helpt ons bindweefsel

Cranio sacraal therapie is een behandelwijze, waarbij het doel is een ontspanning te bewerkstelligen in het craniosacrale systeem en het fasciaal (bindweefsel) systeem in het algemeen. Dit gebeurt door middel van zachte manuele technieken. Het is ontstaan uit de osteopathie en gaat er van uit dat het lichaam een eenheid is.

Alle structuren in het lichaam zijn met elkaar verbonden via het bindweefsel. Beperkingen in het bindweefsel kunnen hierdoor klachten geven op vele plaatsen in het lichaam. Het lichaam heeft een zelfgenezend vermogen. Soms is er een blokkade ontstaan waardoor dit zelfgenezend vermogen niet of niet voldoende werkt. Mogelijke oorzaken kunnen zijn: een ongeluk, ziekte, operatie, stress of verkeerde voeding. Cranio sacraal therapie helpt het zelfgenezend vermogen weer op gang zodat beperkingen in de weefsels zich kunnen herstellen. U kunt voor cranio sacraal therapie terecht in Enschede.

Bij welke klachten is cranio sacraal therapie geschikt?

Cranio sacraal therapie kan bijna bij elke aandoening worden toegepast: van rug-, buik-, nek-, hoofdpijn en chronische pijn tot duizeligheid en klachten tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Maar ook concentratiestoornissen, stress, burn-out, RSI, whiplash en hyperventilatie. Emotionele problematiek, spanningsklachten en onrust bij kinderen of volwassenen kunnen eveneens worden behandeld. 

De behandeling

De behandeling bestaat uit zachte manuele technieken, die ons bindweefsel ontspannen. Zo kunnen onze organen, spieren, het ruggenmerg of hersenvliezen heilzaam worden behandeld. Ook onze ademhaling, bloedsomloop, ons bewegingssysteem en het zenuwstelsel hebben baat bij de therapie en gaan beter functioneren. Het zelfgenezende vermogen van het lichaam wordt zo gestimuleerd. Craniosacraal therapie is geschikt voor volwassenen, kinderen en zuigelingen. 

Er zijn in principe 2 behandelmogelijkheden, de ook gecombineerd kunnen worden:

  1. Het tien-stappenprotocol, waarbij een systematische, structurele beoordeling en behandeling van het lichaam volgt. Bij iedere stap neemt de therapeut ter plaatse spanningen in het bindweefsel waar en probeert die te ontspannen.
  2. SER= Somato Emotionele Release. Door zachte aanraking onderzoekt de therapeut spanningen in uw bindweefsel. Door de zachte behandeling van de gespannen gebieden en door uw eigen invoelend vermogen kunnen in de loop van de tijd snelle of geleidelijke veranderingen plaatsvinden. Misschien voelt u warmte of koude, spanning of ontspanning of komen er herinneringen boven die gepaard kunnen gaan met emotionele gevoelens. Sleutelwoorden zijn begrip, respect en aandacht. Uw therapeut zal aanbieden om te praten over datgene wat u waarneemt en voelt. U bepaalt altijd zelf of u daarover wilt praten. Uw therapeut heeft de rol van begeleider. Hij of zij begeleidt u bij het onderzoeken naar de betekenis van de spanningen in uw lichaam en helpt u een andere kijk op uzelf en uw klachten te krijgen. 

Behandelduur en frequentie

De tijdsduur van een behandeling kan variëren van een half uur tot een uur. Om uw lichaam de tijd te geven om te reageren op de behandeling zal de behandel frequentie niet heel hoog zijn. Deze wordt in overleg met uw therapeut bepaalt.

Hoeveel kost het?

Craniosacraal therapie wordt door de meeste verzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed uit de aanvullende verzekering. U betaalt geen eigen risico. Neem contact op met uw zorgverzekeraar om te zien of dit voor u ook van toepassing is of kijk op Zorgwijzer.nl.

Vergoeding voor RCN therapeuten (tarief per 1-1-2021):

– Behandeling 60 minuten €85,00
– Verkorte behandeling 30 minuten €45,00
– Schrijven rapportage €80,00

Na de eerste behandeling kan in overleg gekozen worden voor een half uur.

Meer informatie of een afspraak maken

Bent u benieuwd of de cranio scraal therapeut de juiste behandelaar is voor uw klachten of wilt u direct een afspraak maken? Neem contact met ons op. U kunt ook naar de website van Register Craniosacraal Nederland voor meer informatie.

Uw cranio sacraal therapeut:
Erica van der Hoek

Aangesloten bij:
Register Craniosacraal therapie Nederland (RCN) R0101
Beroepsvereniging Upledger Craniosacraal therapie Nederland (UCN) L0186

Klachtenregeling:
Alle leden van het RCN zijn aangesloten bij Quasier en Stichting Zorggeschil. Kijk voor meer informatie op de website van het RCN

 

Realisatie Weland Webdesign | Copyright © 2020 Fyon | Fysiotherapie Oost Nederland. Alle rechten voorbehouden.