Frozen shoulder

Een frozen shoulder (capsulitis adhaesiva) is een aandoening waarbij de bewegingsvrijheid van de schouder progressief afneemt en uiteindelijk sterk beperkt zal zijn. Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van een frozen shoulder.

Onstekingen of gebrek aan beweging

Enerzijds een ontsteking, anderzijds kan het liggen aan een gebrek aan schouderbeweging door bijvoorbeeld een gebroken of gekneusde schouder. Het  schijnbaar spontane ontstaan van een frozen shoulder blijft een groot vraagteken. De een is er gevoelig voor en krijgt het, en de ander niet! Als iemand een frozen shoulder krijgt is de kans dat hij dit ook krijgt aan de andere schouder groter.

Voorkom een frozen shoulder met gedoseerd bewegen

Bewegingsbeperkende klachten

Voorop staan bewegingsbeperkingen bij een frozen shouder. Meestal wordt dit opgemerkt na een periode van het niet of minder bewegen van de schouder. De bewegingsbeperkingen worden vooral gezien bij bewegingen die boven de schouder hoogte worden uitgevoerd en achter de rug. Als er eenmaal sprake is van een frozen shoulder, blijven de bewegingen in het schoudergewricht vaak langere tijd ernstig beperkt

Preventie als behandelmethode

De belangrijkste behandeling bestaat uit preventie. U dient er dus voor te zorgen, na een val op de schouder of een andere mechanische impact, dat er geen frozen shoulder kan ontstaan. Het ontstaan van een bevroren schouder (frozen shoulder) kunt u voorkomen door, als u een aandoening (kneuzing, ontwrichting, breuk) aan uw schouder heeft, de schouder toch gedoseerd te bewegen. Het is verstandig dit proces te laten begeleiden door een gespecialiseerde fysiotherapeut.

Realisatie Weland Webdesign | Copyright © 2020 Fyon | Fysiotherapie Oost Nederland. Alle rechten voorbehouden.