Artrose AC gewricht

Sommige gewrichten hebben meer te lijden dan andere gewrichten en zijn meer onderhevig aan slijtage. Voor het AC gewricht geldt dat zeker. Het beeld dat kan ontstaan is osteoarthritis ofwel genoemd artrose.

Symptomen artrose AC gewricht

  • Pijn bij bewegen, maar ook in rust.
  • Gevoeligheid rondom het gewricht, en wat zwelling voelbaar.
  • Uitstraling van pijn kan gaan naar borst schouder en nekregio.
  • Mogelijk wat voelbare knap/kraak geluiden bij bewegingen.

Ontsteking AC gewricht

Bij activiteiten boven het hoofd is de stress op dit gewricht groot. Zeker bij jongeren die grote gewichten boven hun macht verzetten en ouderen die met armen fysiek zwaar werk hebben verzet hebben een verhoogd risico pijnklachten door verhoogde slijtage in dit AC gewricht te krijgen. Dit kan artrose als gevolg hebben. Maar ook een ongeval waarbij instabiliteit optreedt geeft op langere termijn mogelijk verhoogde slijtage en leidt mogelijk (zeker niet altijd) tot een pijnlijke ontsteking/ irritatie of artrose in het AC gewricht.

Ontstekingen met slijtage als oorzaak

In extreme gevallen waarbij pijn op de voorgrond staat is dan alsnog een operatieve ingreep te overwegen. De operatie die wordt verricht geeft meer ruimte tussen sleutelbeenuiteinde en het contactvlak van het schouderblad. Deze ruimte wordt verkregen door het weghalen van een kleiner deel van het uiteinde van het sleutelbeen. Hierdoor verminderd het foutieve en pijnlijke contact dat was ontstaan. Voor de functie van de hele arm heeft dit nauwelijks invloed en de resultaten zijn goed.

Tests, infiltratie en röntgen foto's

Na het verhaal van het ontstaan van en uitleg over de klachten te hebben aangehoord zullen enkele testen worden gedaan om de diagnose van artrose in het AC gewricht te bevestigen. Het voelen (palperen) van de regio en het doen van bewegingen (tests) die leiden tot compressie of overstrekking van het gewricht zullen het vermoeden van irritatie in dit gewricht moeten bevestigen. Een lokale injectie in het gewricht met lidocaine (AC arthrogram) zal het vermoeden kunnen bevestigen als blijkt dat dezelfde tests na de infiltratie niet meer pijnlijk zijn. Een röntgen foto kan de vermoedens van artrose bevestigen. Niet de foto maar de mate van de klachten die door de artrose zijn ontstaan en therapieresistent zijn voor conservatieve behandeling bepalen uiteindelijk de al dan niet keuze voor operatie.

Realisatie Weland Webdesign | Copyright © 2020 Fyon | Fysiotherapie Oost Nederland. Alle rechten voorbehouden.