Impingement schouder

  • Home
  • Impingement schouder

Impingement betekent letterlijk inklemming. Een inklemming in de schouder kan verschillende oorzaken hebben.

Als je een beweging maakt met de arm, zal zich in het schoudergewricht de kop van de bovenarm gecentreerd bewegen in de kom. De kom, die veel kleiner is, bevindt zich op het schouderblad. Aan de bovenkant van het schoudergewricht zit een botstuk (het acromion, ook een deel van het schouderblad) dat als het ware een dak vormt boven dit kogel gewricht.

Impingement door beperkte ruimte

Tussen dit dak en de kop van de bovenarm bevinden zich pezen, een kapsel en een slijmbeurs. Als de ruimte tussen het dak en de kop van de bovenarm te nauw wordt zal er inklemming (impingement) plaatsvinden van de weke delen (spierweefsel, pezen, slijmbeurs en kapsel of banden).

Impingement door vermoeide spieren

Ook kan vermoeidheid van de diepe gewricht stabiliserende schouderspieren er voor zorgen dat de kop tijdens activiteit niet goed meer door de spieren gecentreerd kan worden in de kom en te ver naar boven wordt getrokken waardoor de ruimte te klein wordt en impingement optreedt. Hierdoor kan irritatie en ontsteking optreden van de weke delen met als gevolg pijn, bewegingsbeperking en krachtverlies.

Impingement door overbelasting of trauma

De ervaring is dat veel schouderproblemen waaronder impingement het gevolg zijn van een doorgemaakt trauma of de hierboven beschreven vermoeidheid (belasten bij verminderde belastbaarheid). Het in kaart brengen van het gebruik van de arm, doorgemaakte ongevallen en beoefende sporten is essentieel om de oorzaak van de klachten te achterhalen, en ook gericht een zinvolle behandeling bij schouder impingement te kunnen aanbieden.

Realisatie Weland Webdesign | Copyright © 2020 Fyon | Fysiotherapie Oost Nederland. Alle rechten voorbehouden.