Skip to main content

Seksuologie

Behandeling gericht op de lichamelijke, psychlogische en relationele aspecten van seksualiteit 

Seksualiteit is voor veel mensen belangrijk in hun leven. Een grote meerderheid beleeft dit als plezierig. Toch is seksualiteit niet voor iedereen vanzelfsprekend en kunnen mensen vragen en onzekerheden of problemen hierover hebben of problemen ervaren. Dit kan invloed hebben op de seksuele gezondheid, dat wil zeggen dat het seksueel functioneren, de seksuele identiteit of de seksuele relatie zodanig wordt beïnvloed dat dit leidt tot beperkingen of verminderd welzijn.

De seksuoloog is ervoor om te helpen bij het verbeteren van de seksuele gezondheid. Zij kan helpen bij seksuele problemen als verandering in seksueel verlangen zoals minder of geen zin in seks. Hier kunnen ook lichamelijke problemen aan ten grondslag liggen, zoals erectie- of ejaculatiestoornissen of problemen aan de prostaat bij mannen en pijn tijdens gemeenschap of problemen met het vrijen na de zwangerschap of een operatie bij vrouwen. 

Ook kunnen er vragen zijn over seksualiteit. Vragen over seksuele voorkeur bijvoorbeeld maar ook het anders beleven van seksualiteit door ziekte of een beperking.

De behandeling

Voor plezierige seks zijn goede seksuele stimulatie en voldoende seksuele opwinding nodig. Gebrek aan kennis en vaardigheden, slechte ervaringen, angst, pijn, hormonale veranderingen, trauma’s, ziekte, medicijnen, operaties en lifestyle kunnen allemaal redenen zijn, waardoor het vrijen geen plezier kan geven. Maar ook bekkenbodemspieren die kunnen ontspannen en aanspannen zijn van groot belang.

Bij de behandeling van seksuele stoornissen is de bewustwording van de bekkenbodemspieren en de uitleg van de lichamelijke veranderingen tijdens seksuele opwinding (de seksuele responscurve) de eerste stap. Hierbij horen oefeningen ter bewustwording van het spannen en ontspannen van de (bekkenbodem)- spieren. Er wordt aandacht gegeven aan ademhalings- en ontspanningsoefeningen.

Myofeedback is een onderzoeks- en behandelmethode dat de spanning van de bekkenbodemspieren kan meten en op een beeldscherm te visualiseren is. Daarmee wordt voor de patiënt en de hulpverlener duidelijk wat de bekkenspieren doen .

Tijdens een eerste gesprek – de intake- wordt er bekeken wat het probleem precies is en wat het doel zal zijn van de behandeling. Deze behandeling bestaat uit verschillende onderdelen en kan zowel met als zonder partner plaats vinden. Een belangrijk deel van de behandeling bestaat uit gerichte en op maat gemaakte informatie over de lichamelijke, de psychologische en de relationele aspecten van seksualiteit. Vaak betekent dit een geleidelijk laten varen van zaken waar men vast van overtuigd was, worden bepaalde mythes over hoe seksualiteit hoort te gaan ontkracht en wordt er gestreefd naar een realistische kijk op seksuele relaties.

Afhankelijk van het probleem kan de behandeling worden uitgebreid met oefeningen voor thuis zodat ze in een veilige privé sfeer kunnen worden uitgevoerd. Deze oefeningen kunnen zowel voor individuen als voor stellen zijn. Bij stellen wordt de partner zo actief mogelijk betrokken in de therapie zodat beide partners nieuwe seksuele vaardigheden aanleren. Binnen de behandeling kan blijken dat individuele of relationele problemen een dusdanige rol spelen dat verwijzing naar een andere discipline nodig is. Hiervoor wordt er nauw samen gewerkt met seksuologen NVVS, psychologen, urologen en gynaecologen.

Seksuoloog NVVS 

De NVVS (Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor seksuologie) registreert leden van de NVVS, die hebben voldaan aan vooraf gestelde eisen met betrekking tot opleiding en werkervaring op het terrein van de seksuologie zoals Seksuoloog NVVS of hulpverleners met een aantekening seksuologie. Deze aantekening wil zeggen dat de betreffende hulpverleners theoretisch en praktisch zijn geschoold om vanuit hun basisopleiding ook seksuologische problemen te kunnen behandelen. Voor patiënten en verwijzers maakt dit duidelijk dat de seksuoloog NVVS /hulpverlener met aantekening seksuologie voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen.

Binnen Fyon heeft Monique van de Straat de aantekening seksuologie NVVS naast haar basisdiscipline van bekkenfysiotherapeut. Dit betekent dat zij binnen haar basisberoep specifieke seksuologische deskundigheid heeft op het gebied van seksuele gezondheid. Zij kan helpen bij seksuele problemen als verandering in seksueel verlangen zoals minder of geen zin in seks. Ook kunnen er vragen zijn over seksualiteit. Vragen over seksuele voorkeur bijvoorbeeld maar ook het anders beleven van seksualiteit door ziekte of een beperking.

Vergoeding seksuologie

Behandeling door de seksuoloog wordt vergoedt door de zorgverzekeraar indien u verzekerd bent voor fysiotherapie. U kunt bij uw verzekeraar navragen hoeveel behandelingen u vanuit de aanvullende verzekering vergoed krijgt.

Waar kun je bij Fyon terecht voor seksuologie?

Bij Fyon hebben we een seksuoloog op de volgende locatie:

Meer weten of een afspraak maken?

Neem gerust contact op met ons secretariaat.