Skip to main content

Oedeemtherapie

Behandeling van alle soorten oedeem

Een oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Deze vochtophoping zorgt voor spanning of stuwing van de huid, wat een pijnlijk of tintelend gevoel geeft en het lichaamsdeel in omvang laat toenemen. 

Een lymfeoedeem is een vochtophoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend of defect lymfesysteem. Dit kan komen door een operatie waarbij lymfeklieren zijn weggenomen of door bestraling. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd. Ook kan een defect in het lymfesysteem aangeboren zijn: een primair lymfoedeem.

De oedeemtherapeut kan helpen om pijn of bewerking in beweging door diverse soorten oedemen te verminderen:  

  • lymfeoedeem
  • lipoedeem
  • veneus oedeem
  • postoperatief oedeem

(Lymf)oedeem herkennen

Een (lymf)oedeem begint meestal met een toename van spanning op de huid, een zwaar gevoel en een toename van de omgang van het lichaamsdeel. Dit hoeft niet altijd pijnlijk te zijn, maar het zal wel hinderen in de dagelijkse bezigheden.

Wanneer naar een oedeemtherapeut?

Een lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Als u denkt dat een lymfoedeem onstaat, neem dan contact op met uw huisarts of specialist. De oedeemtherapeut is de deskundige op het gebied van lymfoedeem, maar ook op het gebied van houding en beweging.

Behandelmethodes

De oedeemtherapeut kan uw oedeem op verschillende manieren behandelen:

  • Compressietherapie, gericht op het laten afnemen van de zwelling.
  • Manuele lymfedrainage, een massagetechniek om lymfvocht af te voeren. 
  • Oefentherapie, om de beweeglijkheid te bevorderen.
  • Ademtherapie, om vocht beter af te voeren.
  • Lymftaping, om de afvoer van vocht te bevorderen.
  • Voorlichting en advies, om te werken aan zelfmanagement en het preventief bestrijden van het lymfoedeem. 

Om oedeem te verminderen en het lichaam te helpen het overtollige vocht te verwijderen, zijn verschillende behandelmethoden geschikt. Bij de totale behandeling passen wij bij Fyon vaak een combinatie van behandelmethoden toe. Tezamen vormen ze oedeemtherapie.

Joppe Slosser, oedeemtherapeut bij Fyon

Samenwerking met andere deskundigen

Onze oedeemtherapeuten werken intensief samen met andere fysiotherapie collega's, zoals de manueel therapeut en psychosomatisch fysiotherapeut. Ook wordt regelmatig een andere specialist geraadpleegd, zoals een vaatchirurg of internist.

Verwijzing en vergoeding

Voor de oedeemtherapeut heeft u een verwijzing nodig van uw specialist of huisarts.

Oedeemfysiotherapie wordt vaak voor de eerste serie behandelingen vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Daarna wordt de (langdurige) behandeling wordt meestal vanuit de basisverzekering vergoed. Neem voor de exacte vergoeding contact op met uw zorgverzekeraar. 

Waar kun je bij Fyon terecht voor oedeemtherapie?

Bij Fyon hebben we oedeemtherapeuten op de volgende locaties:

Meer informatie

Wilt u meer informatie over oedeemtherapie of wilt u een afspraak maken bij één van onze oedeemtherapeuten? Neem dan contact met ons op.