Menu extra

Geriatrie fysiotherapie

Fysiotherapie voor ouderen

Oudere mensen die minder beweeglijk worden, kunnen klachten ervaren in het dagelijks leven of zelfs minder mobiel worden. De geriatriefysiotherapeut, ook wel de fysiotherapeut voor ouderen genoemd, is gespecialiseerd in het behandelen van kwetsbare ouderen. De geriatriefysiotherapeut kan ook ouderen met complexe gezondheidsproblemen, zoals dementie, de ziekte van Parkinson, ouderen met een gebroken heup of een beroerte behandelen. 

De geriatriefysiotherapeut doet vooral oefentherapie, gericht op het terugkrijgen van en omgaan met verlies van mobiliteit en zelfstandigheid. 

"Als fysiotherapeut in de geriatrie sta ik klaar voor de kwetsbare ouderen met complexere gezondheidsbeelden.
Hierbij kan men denken aan verschillende ouderdomsverschijnselen, ziekte van Parkinson, fysiotherapeutische zorg na een beroerte of bij al gehele fysieke achteruitgang. De therapie is met name gericht op het verbeteren of het behoud van de kwaliteit van het leven, zodat de ouderen op een prettige manier thuis kunnen blijven wonen. 
Ik ben niet alleen fysiotherapeut maar signaleren en coördineren van de zorg zie ik ook als mijn taak. 
Ik werk dan ook nauw samen met verschillende specialisten om de beste zorg te kunnen bieden."

Anneke Bleijswijk, Geriatriefysiotherapeut bij Fyon

Begeleiding en advies voor gezinsleden en mantelzorgers

Ook gezinsleden en mantelzorgers van de oudere kunnen bij de geriatrietherapeut terecht. Aan hen geeft de geriatriefysiotherapeut informatie over het ziektebeeld, de vooruitzichten en de behandeling, maar eventueel ook over hulpmiddelen.  

Het doorbreken van sedentair gedrag (langdurig zitten en liggen)

Uit onderzoek is gebleken dat sedentair gedrag (veel zitten of liggen) het leven van ouderen verkort. Dat zitten of liggen kan gebeuren tijdens op zich onschuldige activiteiten, zoals tv kijken, lezen, muziek luisteren of een dutje doen, maar kan grote gevolgen hebben. Ouderen die veel zitten en liggen hebben namelijk een hoger risico om vroegtijdig te overlijden en het leidt tot een snellere afname van de mobiliteit. 

Volgens het Lasa-onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam is het zelfs zo dat de 25% meest sedentaire ouderen 83% meer kans hebben om binnen 4,5 jaar te overlijden vergeleken met ouderen die niet zo vaak zitten of liggen. Andere risico’s van langdurig zitten en liggen op oudere leeftijd zijn een grotere kans op hart- en vaatziekten, snellere geestelijke achteruitgang en een hoger risico op het ontstaan van kanker. 

Meer bewegen en vooral minder veel zitten of liggen zijn dus een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Er is geen specifieke richtlijn voor volwassenen rondom het langdurig zitten, maar het voorzichtige advies van onderzoeksinstituut TNO luidt om elk uur zitten twee of drie keer te onderbreken met minimaal 2 minuten staan/lopen. 

Naast dat de geriatriefysiotherapeut kan ondersteunen bij het doorbreken van dit sedentair gedrag, bieden we bij Fyon ook andere mogelijkheden om hierin te adviseren en begeleiden. Denk bijvoorbeeld aan een traject met onze leefstijlcoach of het beweegprogramma Fit & Smove, een beweegprogramma gericht op de 55+'er. Dit beweegprogramma is een goede optie voor iedereen met lichamelijke klachten zoals, obesitas, artrose, diabetes, COPD/Astma, hart- en vaatziekten en mensen die graag weer/meer willen bewegen en een gezonde levensstijl willen opbouwen onder een deskundige begeleiding. 

Meer informatie of een afspraak maken

Wilt u meer weten over wat de geriatrie fysiotherapeut kan doen of wilt u direct een afspraak maken? Neem contact met ons op

Realisatie Weland Webdesign | Copyright © 2020 Fyon | Fysiotherapie Oost Nederland. Alle rechten voorbehouden.