Skip to main content

Geriatrie fysiotherapie

Fysiotherapie voor ouderen

Oudere mensen die minder beweeglijk worden, kunnen klachten ervaren in het dagelijks leven of zelfs minder mobiel worden. De geriatriefysiotherapeut, ook wel de fysiotherapeut voor ouderen genoemd, is gespecialiseerd in het behandelen van kwetsbare ouderen. De geriatriefysiotherapeut kan ook ouderen met complexe gezondheidsproblemen, zoals dementie, de ziekte van Parkinson, ouderen met een gebroken heup of een beroerte behandelen. 

De geriatriefysiotherapeut doet vooral oefentherapie, gericht op het terugkrijgen van en omgaan met verlies van mobiliteit en zelfstandigheid. 

Begeleiding en advies voor gezinsleden en mantelzorgers

Ook gezinsleden en mantelzorgers van de oudere kunnen bij de geriatrietherapeut terecht. Aan hen geeft de geriatriefysiotherapeut informatie over het ziektebeeld, de vooruitzichten en de behandeling, maar eventueel ook over hulpmiddelen.  

Het doorbreken van sedentair gedrag (langdurig zitten en liggen)

Uit onderzoek is gebleken dat sedentair gedrag (veel zitten of liggen) het leven van ouderen verkort. Dat zitten of liggen kan gebeuren tijdens op zich onschuldige activiteiten, zoals tv kijken, lezen, muziek luisteren of een dutje doen, maar kan grote gevolgen hebben. Ouderen die veel zitten en liggen hebben namelijk een hoger risico om vroegtijdig te overlijden en het leidt tot een snellere afname van de mobiliteit. 

Volgens het Lasa-onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam is het zelfs zo dat de 25% meest sedentaire ouderen 83% meer kans hebben om binnen 4,5 jaar te overlijden vergeleken met ouderen die niet zo vaak zitten of liggen. Andere risico’s van langdurig zitten en liggen op oudere leeftijd zijn een grotere kans op hart- en vaatziekten, snellere geestelijke achteruitgang en een hoger risico op het ontstaan van kanker. 

Meer bewegen en vooral minder veel zitten of liggen zijn dus een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Er is geen specifieke richtlijn voor volwassenen rondom het langdurig zitten, maar het voorzichtige advies van onderzoeksinstituut TNO luidt om elk uur zitten twee of drie keer te onderbreken met minimaal 2 minuten staan/lopen. 

Naast dat de geriatriefysiotherapeut kan ondersteunen bij het doorbreken van dit sedentair gedrag, bieden we bij Fyon ook andere mogelijkheden om hierin te adviseren en begeleiden. Denk bijvoorbeeld aan een traject met onze leefstijlcoach of het beweegprogramma Fit & Smove, een beweegprogramma gericht op de 55+'er. Dit beweegprogramma is een goede optie voor iedereen met lichamelijke klachten zoals, obesitas, artrose, diabetes, COPD/Astma, hart- en vaatziekten en mensen die graag weer/meer willen bewegen en een gezonde levensstijl willen opbouwen onder een deskundige begeleiding. 

Waar kun je bij Fyon terecht voor de geriatrie fysiotherapie?

Bij Fyon hebben we geriatrie fysiotherapeuten op de volgende locaties:

Meer informatie of een afspraak maken

Wilt u meer weten over wat de geriatrie fysiotherapeut kan doen of wilt u direct een afspraak maken? Neem contact met ons op